All images courtesy of João Morgado Architectural Photography

This contemporary seaside home in Kuwait was inspired by the barn archetype

Located in Al Ad’ami, a recently completed project is designed to celebrate its inspiration.

PAD10 Architects, a multidisciplinary architecture and design firm with offices in Kuwait and Lebanon, has recently completed a residential project in Kuwait’s coastal Al Ad’ami area. Drawing from the barn archetype, the project is designed to celebrate its inspiration while maintaining a contemporary expression.

Elevated from its site, the project consists of multiple parts: a large enclosure that also serves as an outdoor seating and gathering area, the main family area, and a diwaniya, which is located closest to the street entrance. The three parts are connected to one another via the concrete enclosure, and surround a large central courtyard that is minimally landscaped.

Baraka Seaside Residence by PAD10 Architects
Baraka Seaside Residence by PAD10 Architects

The main family area, which sits closest to the waterline, features a transparent underpass that allows users to see from one side of the building to the other, taking in views of the garden and the beach simultaneously. A large door can slide along the ground floor to reclaim privacy from the garden area, though, as well as the diwaniya. Here, the architects located the essential living areas, including the main kitchen, sitting areas, bedrooms and play areas for children, while a barbecue deck sits adjacent in the central garden.

Within the large enclosure that features a rooftop garden and connects the main area to the diwaniya, sits a guesthouse and more living quarters.

The third structure, where the diwaniya is located, also houses a gym and staff living quarters. It features a main hall on the ground floor, which is open on three sides to the surrounding landscape, as well as a separate entrance. On the first floor, more sleeping quarters are located, as well as a master suite and four en-suite bedrooms for guests.

Underground, a 20 metre by four metre high parking garage can accommodate cars and boats, and is accessed by a ramp.

More Stories
Five lockdown space designs submitted to Tamayouz Design Challenge that are sustainable